Rechtsruimte
Een kale vergaderzaal in het gemeentehuis, formele brieven met ingewikkelde termen, en een afstandelijke ambtenaar die oordeelt over je zaak: hoorzittingen zijn voor veel mensen een bron van stress en ongemak. Dit ongemak komt tot zijn hoogtepunt in het gemeentehuis, waar burgers in een vergaderzaal in de gelegenheid worden gesteld hun klacht of bezwaarschrift toe te lichten. Hoe functioneel die zalen ook zijn, ze scheppen wel een afstand tussen de burger en de ambtenaar. Zou een andere inrichting van de ruimte kunnen helpen om de formele werkwijze van hoorzittingen te doorbreken? Kan een andere inrichting van de ruimte ervoor zorgen dat de procedure als rechtvaardiger wordt ervaren? Dit onderzoeken we samen met het lectoraat Legal Management van de Hogeschool van Amsterdam.
Als de procedures als menselijker worden ervaren, draagt dit dan bij aan een passende en rechtvaardige geschilbeslechting en versterkt dit zo het vertrouwen in het recht? Een multidisciplinair team, met lectoren Arnt Mein en Daniëlle Arets in de voorhoede, gaat daarom op onderzoek uit. Vanuit allerlei verschillende dimensies –
juridisch onderzoek, ontwerpende journalistiek, filosofie, kunst en social design – gaan zij ingrepen bedenken en uitvoeren in de ruimtes waarin hoorzittingen plaatsvinden. Wat voor invloed heeft een andere indeling van de kamer op hoe we het juridische proces ervaren? Een ander behang? Of zelfs een kat, die zich ontspannen uitstrekt tussen de officiële documenten?
Dit soort interventies zullen worden getest in verschillende gemeentes, en hun effecten gemeten. Daarnaast heeft het team een concept ingeleverd voor een interactieve installatie bij de Dutch Design Week in Eindhoven, en heeft daar al enthousiaste reacties op ontvangen.
externe onderzoekers
Arnt Mein
financiering
Stichting Democratie en Media
Kenniscentrum
Creatieve Economie