Wat gebeurt er met journalisten en hun publiek als nieuwsverhalen in de publieke ruimte worden opgevoerd? Studenten en alumni van de opleidingen Journalistiek en Performing Public Space werkten tijdens een bootcamp aan het vertalen van een onderzoeksdossier naar een live performance. Waar ze normaal gesproken via een nieuwsapp of uitzending hun verhalen te berde brengen, staan ze met deze voorstelling oog in oog met hun publiek. Dat is spannend én een flinke verantwoordelijkheid, want je bent kwetsbaar en hoe laat je eigenlijk zien wat iemand anders ervaarde tijdens een bepaald gebeurtenis – qua feitelijkheid én emotie?
Met deze live journalistieke bootcamp start het onderzoek naar de publieksgerichtheid van jonge journalisten. Een goede journalist maakt niet alleen een compleet en gedegen verhaal, maar biedt ook een platform voor discussie en debat, ze betrekken het publiek bij het maken en evalueren van hun werk. Dat gaat nog lang niet zo makkelijk in het online tijdperk van toetsenbordridders en gepersonaliseerde kanalen. Daarom trekken we het, onder andere met deze voorstelling, naar de publieke ruimte. Je zou kunnen denken aan een soort theater, maar het kan ook zomaar een meer interactieve vorm aannemen.
Met live journalistiek verdiept de journalist zich steeds grondiger in de maatschappij, als zijnde het onderwerp, de bron én het publiek. Stap eens in een andere sociale omgeving en kijk wat dáár speelt in plaats van steeds uit te blijven gaan van je eigen leefomgeving.