Over ons

Het lectoraat Designing Journalism van Fontys Journalistiek in Tilburg, wordt geleid door lector Danielle Arets. Binnen deze onderzoeksgroep werken journalistiek onderzoekers, ontwerpers en AI-engineers nauw samen met mediabedrijven om gezamenlijk de toekomst van de journalistiek vorm te geven. De nadruk ligt op het verkennen van digitale ontwikkelingen en nieuwe rollen, het pionieren van nieuwe methoden voor publieksbetrokkenheid en het creëren van meeslepende verhalen en werkformats.

Adres

Fontys Journalisitiek

Mindlabs gebouw

Locomotiefboulevard 103

5041 SE, Tilburg

Het team van experts doet onderzoek binnen drie onderzoekslijnen: publieksgerichtheid, het ontwikkelen van nieuwe percepties & rollen en journalistiek & digitale transitie.

Het team

Daniëlle Arets
Lector
Danielle Arets is een ervaren design onderzoeker met een achtergrond in cultuur-en wetenschapsstudies (Universiteit Maastricht), media wetenschap (Aarhus Universiteit, Denemarken) en journalistiek. De verhalen over teruglopende lezers, gepaard met gebrekkige verdienmodellen, het gevecht tegen desinformatie en het imago van lastige en overbodige luis in de pels heeft de journalistiek afgelopen jaren in het verdomhoekje geplaatst. Er gaan regelmatig stemmen op dat de journalistiek zijn beste tijd gehad heeft. Met het lectoraat wil zij voorbij deze Displacement Theory of News (Kovach, Rosenstiel, p.30) denken en de relevantie van de journalistiek in een digitale context onderzoeken. Afgelopen acht jaar heeft ze mede richting gegeven aan het lectoraat strategische creativiteit aan Design Academy Eindhoven waar ze tal van onderzoeksprojecten en innovatieve producten en diensten ontwikkeld heeft. Ze gelooft in de kracht van ontwerpend onderzoek waarbij de behoeften van gebruikers centraal staan. Met haar kennis en ervaringen als ondernemer wilt ze tot slot ook bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen, betekenisvolle innovaties en natuurlijk mooie onderzoeksopdrachten voor het lectoraat.
Jessy de Cooker
AI Explorer
Jessy de Cooker (1994) is docentonderzoeker op Fontys Journalistiek. Hij richt zich op de kansen en beperkingen van kunstmatige intelligentie in de journalistiek en het op gang brengen van een realistisch gesprek over de technologie. Zijn onderzoeksvelden zijn kunstmatige intelligentie, beeldvorming van technologie en innovatie. Naast zijn werk bij Fontys Journalistiek is hij onder meer actief als innovatief (onderzoeks)journalist en podcastmaker. Meer over Jessy’s freelancewerk is op zijn website (jessydecooker.nl) te vinden.
Alka Anna Goos
Journalistic design explorer
Alka Anna Goos studeerde zelf ooit af aan Fontys Journalistiek. Nu is ze docentcoach en onderzoeker met een gigantische voorliefde voor de toekomst van de journalistiek, in combinatie met design en vernieuwing. Op dit moment doet ze voor haar Master Design aan de Willem de Kooning Academy, het was ooit haar droom om op een kunstacademie te studeren, ontwerpend onderzoek naar het herontwerpen van de nieuwsjournalistiek, zowel inhoudelijk als grafisch, voor Gen Z en Millennials. Ze is gespecialiseerd in het werken met interdisciplinaire teams en het combineren van journalistiek en design, met name door toepassing van design thinking methodes. Nieuwe vertelvormen, conceptontwikkeling en publieksgerichtheid zijn haar expertises binnen het onderwijs. Hackathons, sprints en creatieve processen geven haar energie.
Marius Brugman
Onderzoeker
Vanuit zijn rol als onderzoeker kijkt Marius Brugman naar nieuwe technologieën die in de journalistiek worden ingezet: van de toepassing ervan binnen redactiesystemen tot onderzoeksjournalistiek. Met zijn journalistieke achtergrond bevraagt en onderzoekt hij de (on)mogelijkheden die kunstmatige intelligentie en digitale avatars de journalistiek te bieden hebben. Samen met Hogeschool Utrecht werkte Marius aan Journalistiek & AI om journalistiekstudenten en –docenten een platform te bieden waar zij zich verder in kunstmatige intelligentie kunnen verdiepen.
Michiel Bles
Visueel Uitvogelaar
Michiel Bles is curator en coördinator van Het Beelddepot. Hij werkte nauw samen met een aantal documentair fotografen en fotojournalisten in de opzet en uitwerking van de beeldverhalen in de beeldbank van Het Beelddepot. Met deze beeldbank wil het Beelddepot de stigmatiserende beeldvorming rond dakloosheid aanpakken. Nog altijd kiezen nieuwsmedia regelmatig voor stereotyperende beelden bij verhalen over dit probleem dat inmiddels veel verschillende type mensen raakt. Jonge dak- en thuislozen geven aan zich niet gerepresenteerd te voelen door deze berichtgeving. Naast deze doelgroep, richt het project zich in de tweede fase, die van start is gegaan in 2023, ook op overheden, gemeentes en hulpinstanties. Om ook deze organisaties te helpen meer representatief te berichten over dit probleem, in tekst en beeld. Michiel is zelfstandig multimediamaker met ervaring in media, non-profit en de creatieve industrie. Daarnaast is hij afgestudeerd socioloog en docent foto- en videojournalistiek aan Fontys Journalistiek.
Stuart Acker Holt
Visual ethnographist
Stuart Acker Holt is een in Amsterdam woonachtige onderzoeker en docent van Fontys Journalistiek. Hij is gespecialiseerd in visuele journalistiek, fotografie en film en brengt een schat aan internationale expertise met zich mee. Zijn werk is wereldwijd gepubliceerd in onder andere The Guardian, Het Parool, The New York Times, Süddeutsche Zeitung. Momenteel werkt hij aan Requiem for a Newsroom; een koffietafelboek en onderzoek naar de complexe relatie tussen fysieke redactieruimten en de snel veranderende sociaaleconomische landschappen waarin ze functioneren. Bij de productie van het boek ligt de nadruk op krachtige visuele inhoud, hoogwaardige vormgeving en bijdragen van vooraanstaande experts uit de journalistiek. Naast zijn journalistieke werk is Acker Holt festivaldirecteur van The Most Interesting Person – een project dat hij in 2004 oprichtte om de levens en ideeën van de meest interessante mensen ter wereld te documenteren in samenwerking met organisaties als Philips, TED, OBA en het Van Gogh Museum in Amsterdam.
Thijs van den Houdt
Onderzoeker
Thijs van den Houdt is docent en onderzoeker op het gebied van media-ethiek en publiek debat. Zijn huidige onderzoek richt zich op live journalistiek als onderwijsmethode en als een voortdurende – live – interactie met het publiek. In deze hoedanigheid begeleidde Thijs een pilot waarin studenten experimenteerden met theaterjournalistiek, en voerde hij zelf een stuk op voor internationale collega’s. In de komende jaren zet hij het onderzoek voort met een aantal casestudies, om vormen van live journalistiek te vinden die het publiek aanspreken en daarnaast een goede leeromgeving bieden. Vanuit zijn achtergrond in de filosofie neemt Thijs een paar toonaangevende werken rondom publiek debat als uitgangspunt.
Marieke van Willigen
Ethisch leider avant la lettre
Marieke van Willigen (1973) is onderzoeksjournalist, schrijver en docent-onderzoeker aan Fontys School voor Journalistiek. Daar onderzoekt zij, samen met studenten, ethisch leiderschap. Zij schrijft voor media als Trouw, Financieel Dagblad en Dagblad van het Noorden. Werkte eveneens als verslaggever bij Radio 1 en BNR Nieuwsradio. Heeft een achtergrond in de Neerlandistiek en deed daarnaast de theaterschool in Utrecht (kleinkunst). Is op dit moment theoloog-in-opleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Levensmotto: “Alles stroomt.”
Elizabeth Venicz
Diversiteitsaanjager
Elizabeth Venicz is docentonderzoeker. Ze studeerde culturele antropologie aan de Universiteit Amsterdam en docerend schrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze werkte met, deed onderzoek onder en schreef over en ook met groepen die in de marge worden gedrukt zoals prostituees, vluchtelingen en mensen in armoede. Ze werkte onder andere bij Women INC., Rutgers, deed onderzoek voor onder meer het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum en IOM. In het lectoraat doet ze onderzoek naar hoe inclusieve journalistiek ruimte kan bieden aan alle stemmen in deze maatschappij en hoe je journalistiekstudenten een inclusieve manier van werken en kijken kan bijbrengen.
Fleur Hendrickx
Diversiteitsverkenner
Fleur Hendrickx is onderzoeker op het gebied van representatie, inclusie en beeldvorming. Haar werk bevindt zich veelal op het snijvlak tussen media en zorg. Zo werkt ze samen met een team van collega-onderzoekers van het lectoraat Persoonsgerichtheid in een Ouder Wordende Samenleving van Fontys Verpleegkunde aan een onderzoek naar opinieleiderschap en de representatie van verpleegkundigen in Nederlandse kranten. Daarnaast neemt Fleur deel aan het SPRONG-project Creating Cultures of Care, waarin wordt onderzocht hoe de kunsten kunnen bijdragen aan een nieuw perspectief op zorg. Fleurs interesse is echter breder dan vraagstukken rondom de zorg: zo schrijft ze uiteenlopende verhalen voor het Centre of Expertise Inclusive Society en ontwierp ze het Journalistiek Dilemmaspel, waarmee ze het gesprek over diversiteit en inclusie wil aanwakkeren op mediaredacties- en scholen.
Loïs Verkooijen
antropologisch avonturier & mediawijsneus
Loïs Verkooijen studeerde tussen 2016 en 2020 zelf aan de Fontys Journalistiek en behaalde ondertussen haar propedeuse aan de kunstacademie in Breda. Daarna deed zij een master culturele antropologie aan de Radboud Universiteit. Ze schreef met, over en deed onderzoek naar gemarginaliseerde groepen en zoekt daarbij graag de randjes op. Zo studeerde ze af met een etnografisch onderzoek naar zeer activistische Catalanen in Barcelona. Nu werkt zij als freelancer in de journalistiek en probeert ze met veel enthousiasme deze drie disciplines met elkaar te combineren. Bij het lectoraat doet ze onder andere onderzoek naar bestaansonzekerheid en hoe beeldvorming door de media invloed heeft op mensen in armoede. Ook verdiept ze zich in hoe antropologische of etnografische methoden journalisten kunnen helpen om dichter bij bepaalde groepen te komen en hier inclusiever en met minder stereotypes over te schrijven.
Floor van der Wal
Onderzoeker
Floor van der Wal is onderzoeker en ontwerper bij het Lectoraat Designing Journalism. Hij is gefascineerd door de mogelijkheden die gecreëerd worden wanneer de verbeeldingskracht van design overlapt met de nieuwsgierigheid en het engagement van journalistiek. In 2022 studeerde hij af bij Design Academy Eindhoven waar hij zich specialiseerde in social design en design research. Momenteel volgt hij een master aan de Willem de Kooning Academy waar hij onderzoek doet naar het snijvlak tussen ontwerpen, journalistiek, klimaatverandering en langetermijndenken. Binnen het lectoraat is hij bezig met het verkennen van gamificatie als onderzoekstool en visualisatiemethode. Hij heeft meerdere spellen helpen ontwikkelen zoals de Moral Design Dilemma game, Scallop Simulator en Manipuleren kun je leren. Hij is gefascineerd door de manier waarop taal en beelden ons denken beïnvloeden en is daarom bezig met beeldvormingsvraagstukken. Ontwerpend denken in combinatie met journalistiek is volgens hem de sleutel tot het creëren van nieuwe perspectieven op moeilijke sociale en ecologische vraagstukken.
Koen Suilen
Bob Ross van AI
Koen Suilen is docent en onderzoeker bij Fontys ICT en Fontys Journalistiek op het gebied van generatieve AI en onderwijsinnovatie. Daarnaast verbindt hij werkveld, onderzoek om betekenisvol onderwijs te ontwerpen.
Karlijn ten Cate
Beeld(ver)vormer
Karlijn ten Cate werkt als fotograaf, tekstschrijver en bij het lectoraat werkt zo voor het Beelddepot. Voordat ze daar terecht kwam, studeerde ze aan Fontys Journalistiek. Nu ze terug is op haar vertrouwde school, doet ze onderzoek naar de beeldvorming van dakloosheid en verpleegkundigen. Een foto is een krachtig middel om een verhaal te vertellen, maar dat betekent ook dat je er voorzichtig mee moet omgaan. Haar interesse in beeldvorming komt voort uit haar passie voor fotografie. Ze richt zich met name op de innerlijke belevingswereld van de mens en probeert dit vast te leggen in beeld. Zo heeft ze een fotoserie gemaakt over het zelfbeeld van jongeren. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van fotojournalistiek en kunstfotografie. Daarnaast werkt Karlijn als tekstschrijver bij een tekstbureau in Tilburg. In haar vrije tijd is ze regelmatig te vinden in de lokale boulderhal.
Matthijs Bosman
Researching narrator
Ongebruikelijk redeneren, de waarde van een romantische blik, eerlijke bevlogenheid en glorieus durven falen. Deze voorliefdes van kunstenaar Matthijs Bosman leiden niet alleen tot kunstprojecten. Hij inspireert publiek met reizende installaties en permanente kunstwerken in de openbare ruimte, geeft lezingen, adviseert organisaties en studenten, onderzoekt de samenleving en ondersteunt bedrijven bij het vormen van onverwachte strategieën en concepten. Binnen het lectoraat werkt hij mee aan het narratief van de vernieuwing, oftewel de publieksgerichte vertaling van de activiteiten van de onderzoekers.
Tim Outshoorn
Filosoof in residence
Tim Outshoorn heeft ooit zijn propedeuse behaald aan Fontys Journalistiek, maar heeft een omweg via de filosofie gemaakt voor hij terugkwam als onderzoeker. Nu combineert hij deze twee perspectieven, zodat ze het beste in elkaar naar boven kunnen halen: actuele problematiek in een bredere context geplaatst. Hij duikt graag in onderwerpen zoals ethiek, diversiteit en storytelling.
Wesley Klop
Lokale relatieonderzoeker
Wesley Klop is onderzoeker en journalist. Voor het lectoraat werkt hij aan het project Living Apart Together, waar hij de samenwerkingsrelaties van lokale publieke omroepen onderzoekt. Eerder heeft hij leiders uit de media in de biechtstoel gezet om te toetsen hoe ethisch zij zijn als baas. Daarnaast werkt hij als journalist voor het onafhankelijke nieuwsmedium Cursor waar hij allerlei verhalen schrijft over de Technische Universiteit Eindhoven.
Dennis Boom
Onderzoeker
Dennis is afgestudeerd als journalist maar niet weg te slaan van de opleiding. Menigeen dacht dat hij na het behalen van zijn diploma dan toch echt eens zou verdwijnen uit de haarvaten van Fontys Journalistiek, maar niets bleek minder waar. Integendeel, Dennis begon juist zowel studenten als docenten – let op, inmiddels collega’s – te wijzen op 2-stapsverificatie, een noodzakelijke stap in de verbetering van de digitale veiligheid van Fontys. Ook deed hij onderzoek naar de framing van datacenters in het nieuws. Vervolgens werd de lokale nieuwsvoorziening in Brabant onderworpen aan een zorgvuldige blik. Nu doet hij in samenwerking met de NLPO en het lectoraat van InHolland onderzoek naar de samenwerkingsverbanden van lokale omroepen. Met welke partijen werken zij samen, hoe zien de afspraken met die partijen eruit en hoe zit het met de onafhankelijkheid? Het einddoel is een overzichtelijk handboek.
Serena Achaw
Ethisch strategisch journalist
“Serena Achaw studeerde in februari af aan Fontys Journalistiek. Ze is een jonge, schrijvende journalist en heeft al sinds ze begon met naar school gaan, het doel gehad om met haar werk ‘de wereld een beetje beter te maken’. Dit doet ze door middel van onderzoek naar structurele maatschappelijke problematiek met de nadruk op het creëren van samenhorigheid. Binnen het Lectoraat doet ze onderzoek naar ethisch leiderschap. Hiervoor maakte ze o.a. een podcast genaamd ‘Ethische Inquisitie’. Ze werkte als social media manager en richtte zich binnen die functie op het publieksgerichte onderdeel om strategieën toe te passen om generatie Y en Z nieuwswijs te maken.”